Τα μαγειρικά σκεύη ήταν ένα ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης ιστορίας από τα πρώτα χρόνια ζωής. Οι πρώτες μορφές μαγειρικών σκευών κατασκευάστηκαν από πηλό ή πέτρα και χρησιμοποιούνταν για να μαγειρεύουν φαγητό σε ανοιχτή φωτιά.
Με την πάροδο του χρόνου, τα μαγειρικά σκεύη έχουν εξελιχθεί και σήμερα υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις διαθέσιμες. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε την ιστορία των μαγειρικών σκευών και πώς έχουν εξελιχθεί διαφορετικοί τύποι μαγειρικών σκευών με την πάροδο του χρόνου.
Tι μαγείρευαν οι προϊστορικοί άνθρωποι και πως;
Οι προϊστορικοί άνθρωποι μαγείρευαν άγρια δημητριακά και φυτά σε κατσαρόλες ήδη πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Οι επιστήμονες λένε ότι το βασικό φαγητό τους ήταν «ένα είδος χυλού», που λειτουργούσε ως η βασική διατροφή όταν δεν υπήρχε κρέας από το κυνήγι.
Τα θραύσματα από τις πρώτες κεραμικές κατσαρόλες βρέθηκαν σε δύο τοποθεσίες στη Λιβυκή Σαχάρα, η οποία τότε ήταν πράσινη και εύφορη. Η μαγειρική των φυτών και των σιτηρών ήταν μεγάλη πρόοδος εκείνη την εποχή!
Η Dr. Julie Dunne, από το Πανεπιστήμιο του Bristol, αναφέρει: «Αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη χρήσης μαγειρικών σκευών για επεξεργασία ενδημικών φυτών παγκοσμίως και, αξιοσημείωτα, δείχνει ότι αυτοί οι πρώτοι βορειοαφρικανοί κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες κατανάλωναν πολλούς διαφορετικούς τύπους φυτών, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών/σπόρων, φυλλωδών και υδρόβιων φυτών!»
H πρώτη κατσαρόλα στην ιστορία!
Η κατσαρόλα εφευρέθηκε όχι μια αλλά… δύο φορές στην ανθρώπινη ιστορία - στην Ανατολική Ασία πριν από περίπου 16.000 χρόνια, στη συνέχεια στη Βόρεια Αφρική πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 100 σπασμένα κομμάτια κεραμικού υλικού από αρχαιολογικούς χώρους στο Takarkori και Uan Afuda στη Λιβυκή Σαχάρα.
Όμως πότε ξεκίνησε η δημιουργία σκευών μαγειρικής από διαφορετικά υλικά;
Τα χάλκινα τηγάνια και κατσαρόλες!
Τα χάλκινα τηγάνια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Μεσοποταμία. Τα τηγανιά ήταν επίσης γνωστά στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη. Τα τηγάνια προέρχονται από το παλιό αγγλικό panna. Πριν από την εισαγωγή του χώρου της κουζίνας στα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρχε ένα συνήθως χρησιμοποιούμενο τηγάνι από χυτοσίδηρο που ονομαζόταν αράχνη, με μια λαβή και τρία πόδια που χρησιμοποιούσαν για να στέκονται όρθια στα κάρβουνα και τις στάχτες της φωτιάς.
Οι σιδηρουργοί έφτιαχναν τηγάνια και κατσαρόλες θερμαίνοντας μέταλλο και αφήνοντας το μέταλλο να κρυώσει σε σχήμα κατσαρόλας. Η εφεύρεση των μεταλλικών δοχείων και τηγανιών ήταν ο πρόδρομός των σκευών που χρησιμοποιούμε σήμερα στην καθημερινή μας ζωή. Κατσαρόλες και τηγάνια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και για την απολύμανση του μολυσμένου νερού.
Τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη υπάρχουν από τις πρώτες μέρες του πολιτισμού. Ο χαλκός είναι ένας εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για μαγείρεμα. Τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γαλλία, όπου τα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή πιάτων όπως το ratatouille και το coq au vin.
Σήμερα, τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, αν και συχνά επικαλύπτονται με ανοξείδωτο χάλυβα ή κασσίτερο για να αποτρέψουν την αντίδραση του χαλκού με όξινα τρόφιμα.
Τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο