Ο ανοξείδωτος χάλυβας ή αλλιώς το μαντέμι έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για σκεύη μαγειρικής σε όλο τον κόσμο, και για καλό λόγο. Τηγάνι από μαντέμι, κατσαρόλα από μαντέμι, σαγανάκι από μαντέμι και η λίστα συνεχίζεται. Η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στις επαγγελματικές κουζίνες, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλής και στις οικιακές κουζίνες. Ειδικά στην ελληνική κουζίνα, όπου η ποιότητα των σκευών παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και τη γεύση των πιάτων, η μαγειρική με μαντεμένια σκεύη προσφέρει πολλές σημαντικά πλεονεκτήματα.
1. Tο Μαντέμι είναι ανθεκτικό και έχει μακροχρόνια χρήση
Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι γνωστός για την ανθεκτικότητά του. Δεν σκουριάζει, δεν λεκιάζει και δεν απορροφά οσμές, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για την παρασκευή μιας ποικιλίας πιάτων. Είτε μαγειρεύετε πιάτα με έντονες μυρωδιές, όπως το στιφάδο ή το γιουβέτσι, είτε απλά βράζετε νερό, το μαντέμι διατηρεί την ποιότητά του αναλλοίωτη με την πάροδο του χρόνου.
2. To μαγείρεμα σε Μαντεμένιο σκεύος είναι πιο υγιεινό!
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του ανοξείδωτου χάλυβα είναι τα οφέλη στην υγεία. Το υλικό αυτό δεν αντιδρά με τα τρόφιμα, ακόμα και αν αυτά είναι όξινα ή αλμυρά. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν ανεπιθύμητα χημικά ή μέταλλα στο φαγητό σας. Επιπλέον, το μαντέμι είναι εύκολο στον καθαρισμό, καθώς μπορεί να μπει και στο πλυντήριο πιάτων, εξασφαλίζοντας την πλήρη απομάκρυνση των βακτηρίων.
3. Το Μαντέμι προσφέρει ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας
Η κατανομή της θερμότητας είναι εξαιρετικά σημαντική στη μαγειρική, και το μαντέμι προσφέρει εξαιρετική απόδοση σε αυτό το τομέα. Τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα συνήθως έχουν πάτο με πολλαπλές στρώσεις, που εξασφαλίζουν ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό σας μαγειρεύεται ομοιόμορφα, χωρίς καμένα ή άψητα σημεία.
4. Κομψότητα και Στυλ με τα Μαντεμένια σκεύη ‘Atlas’ της NAVA
Ο ανοξείδωτος χάλυβας προσδίδει μια κομψή και μοντέρνα εμφάνιση στην κουζίνα σας. Η λαμπερή, καθαρή του επιφάνεια παραμένει εντυπωσιακή και μετά από χρόνια χρήσης. Επιπλέον, ταιριάζει με κάθε είδους διακόσμηση κουζίνας, είτε αυτή είναι παραδοσιακή είτε σύγχρονη. Σε συνδυασμό με τις λαβές από ανοξείδωτο ατσάλι, αυτά τα σκεύη θα κλέψουν την παράσταση!
5. Ευκολία στη χρήση και Πρακτική αξία
Τέλος, τα σκεύη από μαντέμι είναι εύκολα στη χρήση. Οι λαβές τους συνήθως είναι εργονομικά σχεδιασμένες για να προσφέρουν άνεση και ασφάλεια κατά το μαγείρεμα. Επίσης, είναι κατάλληλα για χρήση σε όλες τις εστίες, συμπεριλαμβανομένων των επαγωγικών και μπαίνουν και το Φούρνο!
Μαντέμι vs αντικολλητικό τηγάνι; Γιατί να προτιμήσεις ένα τηγάνι που τα συνδυάζει και τα δυο!
Τα μαντεμένια σκεύη “Atlas” κατασκευάζονται από χυτοσίδηρο και διαθέτουν λαβές από ανοξείδωτο ατσάλι. Προορίζονται για χρήση σε επαγγελματικές κουζίνες (εστιατορίων ή ξενοδοχείων) αλλά και σε οικιακές κουζίνες όλων των τύπων, ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλα και για χρήση απευθείας στον φούρνο. Η ειδική κυψελοειδής επιφάνειά του προσδίδει μακροχρόνια αντοχή στη καθημερινή χρήση και υψηλή ανθεκτικότητα στα γδαρσίματα. Η πρόσθετη επίστρωση διασφαλίζει την αντιδιαβρωτική προστασία της επιφάνειας και ταυτόχρονα ενισχύει την αντικολλητική ιδιότητα του σκεύους.
Οδηγίες Χρήσης/Φροντίδας ενός Μαντεμένιου σκεύους:
-Πριν από την πρώτη χρήση, πλύνετε το σκεύος με ζεστό νερό, ήπιο καθαριστικό υγρό πιάτων και μαλακό σφουγγάρι.
-Αλείψτε το εσωτερικό του σκεύους με λάδι ή βούτυρο πριν από κάθε χρήση.
-Μην υπερθερμαίνετε το σκεύος όταν είναι άδειο. Τα σκεύη από χυτοσίδηρο επιτυγχάνουν υψηλές θερμοκρασίες σε σύντομο χρόνο, συνίσταται να χαμηλώνετε την ένταση της εστίας ώστε να αποφύγετε την υπερθέρμανση τους.
-Η χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία είναι αρκετή για την επίτευξη των καλύτερων μαγειρικών αποτελεσμάτων
-Μην αφήνετε το λίπος ή το λάδι να ζεσταίνεται τόσο ώστε να καπνίζει, να καίει ή να γίνεται μαύρο.
-Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε εργαλεία προτιμάτε, ακόμα και μεταλλικά, ωστόσο η χρήση εργαλείων κουζίνας από ξύλο, πλαστικό ή σιλικόνη θα βοηθήσει τα μαντεμένια σκεύη και την αντικολλητική επίστρωση να διατηρηθούν σαν καινούρια για πολλά χρόνια.
-Μην ρίχνετε κρύο νερό ή άλλα κρύα υγρά σε ένα ζεστό μαντεμένιο σκεύος ώστε να αποφύγετε πιθανές ρωγμές που μπορεί να προκληθούν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
- Μην μουλιάζετε το σκεύος σε νερό. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής προτιμήστε να αφήνετε το σκεύος να κρυώσει και έπειτα πλύνετε με ζεστό νερό και ήπιο καθαριστικό υγρό πιάτων. Σκουπίστε το σχολαστικά και αποθηκεύστε το σε ξηρό μέρος. Για την διατήρηση της διάρκειας ζωής του σκεύους και της αντικολλητικής επιφάνειας συνίσταται πλύσιμο στο χέρι.
-Μη χρησιμοποιείτε σύρμα ή σκληρά καθαριστικά.
-Η αντικολλητική επικάλυψη είναι σύμφωνη με τον κανονισμό για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
-Απαιτείται προσοχή ως προς τη χρήση όξινων ή αλκαλικών συστατικών στο μαντεμένιο σκεύος. -Λαδώστε καλά το σκεύος πριν το μαγείρεμα όξινων τροφών και μην αφήνετε όξινα τρόφιμα μέσα στο σκεύος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποφύγετε το σβήσιμο του φαγητού με κρασί.
Η μαγειρική με μαντέμι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που κάνουν τη διαδικασία του μαγειρέματος πιο ευχάριστη και αποτελεσματική. Από την ανθεκτικότητα και την υγιεινή μέχρι την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και την κομψή εμφάνιση, ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι η ιδανική επιλογή για κάθε κουζίνα. Εάν δεν έχετε ακόμα επενδύσει σε σκεύη από μαντέμι, ίσως είναι καιρός να το σκεφτείτε σοβαρά! Aνακαλύψτε τα αντικολλητικά
μαντεμένια σκεύη NAVA Atlas!