Info
150 γρ. βούτυρο
165 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια
2 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ξινή κρέμα (sour cream)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. κάρδαμο
¼ κ.γ. αλάτι
120 γρ. ζεστό νερό στο οποίο διαλύουμε 3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
Για την καραμέλα:
110 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο
170 γρ τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Στρώνουμε τη βάση ενός ορθογώνιου ταψιού 28 Χ10 εκ. με λαδόχαρτο.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Προσθέτουμε την ξινή κρέμα, τη βανίλια, τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το κάρδαμο και το αλάτι. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά τον καφέ, προσέχουμε να μην το παρακάνουμε με το χτύπημα.
3. Για να φτιάξουμε την καραμέλα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα, το αλεύρι και το βούτυρο με τα δάχτυλά μας μέχρι να έχουμε μείγμα σαν ψίχουλα.
4. Ρίχνουμε το μισό μείγμα κέικ στο προετοιμασμένο τηγάνι. Πασπαλίζουμε τη μισή καραμέλα κανέλας πάνω από το μείγμα. Στη συνέχεια, χτυπάμε απαλά το τυρί κρέμα και το ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη στρώση της καραμέλας. Περιχύνουμε το υπόλοιπο μείγμα κέικ πάνω από το τυρί κρέμα σε μια ομοιόμορφη στρώση. Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα καραμέλας.
5. Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι βυθισμένο στο κέντρο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει 30 λεπτά, έπειτα αναποδογυρίζουμε σε σανίδι και στο τέλος το αναποδογυρίζουμε ξανά προς τα πίσω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
6. Σερβίρουμε το κέικ ελαφρώς ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καθημερινά 09:00 με 17:00
Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!
© Copyright 2024 -NAVA. Διατηρούνται όλα τα πνευματικά δικαιώματα.